Welke maagstreek?

De cardia is het eerste deel van de maag, dat is verbonden met de slokdarm. De maag, die voedsel uit de slokdarm ontvangt, bevindt zich in het kwadrant linksboven van de buik.

Welke maagstreek?

De cardia is het eerste deel van de maag, dat is verbonden met de slokdarm. De maag, die voedsel uit de slokdarm ontvangt, bevindt zich in het kwadrant linksboven van de buik. De maag is verdeeld in de fundische, cardiale, lichaams- en pylorusgebieden. De kleinere en grotere krommingen bevinden zich respectievelijk aan de rechter- en linkerkant van de maag.

De maag is een 'j'-vormig orgaan, met twee openingen - de slokdarm en de twaalfvingerige darm- en vier regio's- de cardia, fundus, lichaam en pylorus. Elke regio vervult verschillende functies; de fundus verzamelt spijsverteringsgassen, het lichaam scheidt pepsinogeen en zoutzuur af en de pylorus is verantwoordelijk voor de secretie van slijm, gastrine en pepsinogeen. De linker gastro-epiploische (gastroomentale) slagader (LGEA) vertakt zich van de miltslagader en levert ook het grotere kromming lichaamsdeel van de maag, behalve beginnend aan de linkerkant en beweegt en vertakt in de rechterrichting. De primaire functies van de maag omvatten de tijdelijke opslag van voedsel en de gedeeltelijke chemische en mechanische vertering van voedsel.

Het autonome zenuwstelsel voorziet de maag van de innervatie via parasympathische en sympathische zenuwen. Endocriene cellen in de maag geven het hormoon gastrine af in het bloed om de functie van de maag te helpen beheersen. De middelste cirkelvormige laag is concentrisch met de lengteas van de maag en verdikt in het gebied van de pylorus om de pylorussluitspier te vormen die verantwoordelijk is voor het reguleren van de output van de maag naar de twaalfvingerige darm. De maag, omtrek van de maag; met zijn anatomische oriëntatiepunten, Fundus, Pylorisch deel; Antrum, Pyloroduodenale opening, Sulcus intermedius, Antrum cardiacum.

De maag heeft het vermogen om uit te zetten of samen te trekken, afhankelijk van de hoeveelheid voedsel die erin zit. De veel grotere klieren van de fundus en het lichaam van de maag, de plaats van de meeste chemische vertering, produceren de meeste maagafscheidingen. De pylorussluitspier van de gladde spier bevindt zich op dit laatste verbindingspunt en regelt de maaglediging. Het convexe zijoppervlak van de maag wordt de grotere kromming genoemd; de concave mediale rand is de kleinere kromming.

Laparoscopische chirurgie wordt aanbevolen waar van toepassing en mogelijk om minimaal invasieve toegang tot de maag te bevorderen en om een snellere hersteltijd voor de patiënt te vergemakkelijken. Integendeel, als u grotere hoeveelheden voedsel eet, zoals tijdens het vakantiediner, strekt u de maag meer uit dan wanneer u minder eet. Hoewel er een minimale hoeveelheid koolhydraatvertering in de mond plaatsvindt, komt de chemische vertering echt op gang in de maag. Zoals u in de volgende secties zult zien, speelt de maag verschillende belangrijke rollen bij de chemische vertering, waaronder de voortdurende vertering van koolhydraten en de initiële vertering van eiwitten en triglyceriden.

U kunt uw maag en spijsverteringsstelsel gezond houden door gezond voedsel te eten, te sporten en stress te beheersen. Ten tweede ontmoeten de epitheelcellen van het maagslijmvlies elkaar op nauwe kruispunten, waardoor maagsap de onderliggende weefsellagen niet binnendringt.