Wat zijn de 3 soorten stoma?

Er zijn verschillende soorten stoma. De drie meest voorkomende zijn colostoma, ileostoma, en urostomie.

Wat zijn de 3 soorten stoma?

Er zijn verschillende soorten stoma. De drie meest voorkomende zijn colostoma, ileostoma, en urostomie. Elke stomaprocedure wordt om verschillende redenen uitgevoerd. Hoewel er veel overeenkomsten zijn met deze drie stoma, zijn er ook belangrijke verschillen.

Er zijn drie soorten stoma: colostoma, ileostoma en urostomie. Afscheiding uit uw colostoma kan variëren van een gevormde ontlasting, pasta-achtige consistentie of gewoon vloeistof, afhankelijk van waar de stoma werd gevormd in de dikke darm; oplopend, dwars, of aflopend. Sommige stoma's kunnen worden bestreden door irrigatie; sommige kunnen worden beheerd met een zakje met gesloten uiteinde, terwijl andere het gebruik van een draineerbaar apparaat vereisen. Er zijn geen duidelijke dieetbeperkingen voor colostomieën, maar sommige voedingsmiddelen zullen overmatig gas veroorzaken, zoals broccoli, kool, eieren, vis, bonen.

Andere voedingsmiddelen kunnen constiperend zijn en weer andere kunnen geur produceren tijdens het legen. Experimenteer met één voedingsmiddel tegelijk, zodat probleemvoedsel gemakkelijk kan worden geïdentificeerd. Dit type colostoma is zeldzaam omdat een ileostoma vaak een betere keuze is als de afvoer vloeibaar is. Er zijn drie soorten stoma, colostoma, ileostoma en urostomie - het zijn allemaal afleidingen van de darm of blaas en er zijn enkele verschillen tussen hen.

Terwijl u met uw zorgteam werkt, leert u meer over het leven met uw type stoma, inclusief hoe u een huidverzorgingsroutine kunt opzetten, gezond kunt eten, sporten, reizen en andere belangrijke levensstijltips. Spastische dikke darm, prikkelbare darm en sommige soorten indigestie zijn enkele aandoeningen die ervoor zorgen dat mensen met colostoma nog steeds last hebben van constipatie of losse ontlasting.