Wat kun je niet eten met een stomazakje?

Veel water drinken, grondig kauwen op voedsel en kleinere, frequentere maaltijden eten gedurende de dag kan nuttig zijn na een colostoma. Deze zwelling vernauwt vervolgens het lumen (de binnenste opening of diameter) van de darm en kan mogelijk van invloed zijn op hoe sommige voedingsmiddelen door uw stoma gaan.

Wat kun je niet eten met een stomazakje?

Veel water drinken, grondig kauwen op voedsel en kleinere, frequentere maaltijden eten gedurende de dag kan nuttig zijn na een colostoma. Deze zwelling vernauwt vervolgens het lumen (de binnenste opening of diameter) van de darm en kan mogelijk van invloed zijn op hoe sommige voedingsmiddelen door uw stoma gaan. Acteur, model, en zakenvrouw LeeAnne Hayden had het gevoel dat ze de enige persoon ter wereld was met een stoma. Het kan ook ernstige bijwerkingen voorkomen, zoals stomablokkering, die problemen kunnen veroorzaken, zoals maagkrampen, misselijkheid, braken, en veranderingen in de stoelgang (.

Het voorkomen van een blokkade is gemakkelijker dan er een behandelen, dus kauw grondig op uw voedsel en wees verstandig met uw voedselopties, en u zou een normaal, gezond dieet moeten kunnen volgen. Als u symptomen van een blokkade ervaart of gedurende enkele uren geen output in uw stomazak heeft, neem dan contact op met uw arts. Een persoon met een colostoma (een stoma in de dikke darm), geen ileostoma, heeft de meeste kans op constipatie. Vóór uw operatie kan sommige voedingsmiddelen gemakkelijker verteerbaar zijn dan andere, en direct na de operatie wilt u misschien meer tijd besteden aan het nadenken over uw voedselkeuzes en hoe deze uw spijsvertering en uw stoma beïnvloeden.

Het kan erg stressvol zijn om mee te leven, en omgaan met het leven met een stoma zonder de extra druk om te weten dat je wat lichaamsbeweging moet doen. Wanneer deze spanning gepaard gaat met de initiële postoperatieve zwelling van uw stoma, is de grootte van het stomale lumen tijdelijk kleiner en kan het de doorgang van specifiek voedsel beperken. Een voedselintolerantie is wanneer het eten van een bepaald soort voedsel ongemakkelijke symptomen veroorzaakt, zoals diarree, opgeblazen gevoel, gas of slechte geur. Als u een ileostoma (een stoma in de dunne darm) heeft gehad, is voedselblokkering vooral belangrijk om te vermijden en vereist onmiddellijke medische hulp.

Maar als de filtercapaciteit het geproduceerde gas niet aankan, of als het vochtig is geworden of geblokkeerd is door vaste output van de stoma, kan gasophoping optreden. Ballonvaren gebeurt wanneer er een opeenhoping van gas in het stomazakje zit, waardoor het opblaast als een ballon. Ontlasting uit de dikke darm heeft de neiging om meer volume te hebben, en de stoma heeft de neiging iets groter in diameter te zijn, waardoor een groter gevormde ontlasting kan passeren.