Wat is het verschil tussen een stoma en een colostomiezak?

Een colostoma is een operatie waarbij 1 uiteinde van de dikke darm (deel van de darm) door een opening in de buik wordt geleid. De opening wordt een stoma genoemd.

Wat is het verschil tussen een stoma en een colostomiezak?

Een colostoma is een operatie waarbij 1 uiteinde van de dikke darm (deel van de darm) door een opening in de buik wordt geleid. De opening wordt een stoma genoemd. Een zakje kan over de stoma worden geplaatst om uw poep (ontlasting) op te vangen. Een colostoma kan permanent of tijdelijk zijn.

Een colostoma is een operatie waarbij uw dikke darm van zijn normale route wordt omgeleid, naar de anus, naar een nieuwe opening in uw buikwand. De dikke darm, waar poep zich vormt, zal nu poep via je stoma verdrijven in plaats van je anus. Mogelijk moet u een colostomiezakje dragen om de poep op te vangen als deze eruit komt. Sommige mensen hebben maar een paar maanden een colostoma, en anderen hebben het voor het leven nodig.

Hoewel er veel overeenkomsten zijn tussen colostomieën en ileostomieën, zijn de twee procedures verschillend. Voor jou is de stomazakje die aan je is bevestigd heel duidelijk. Als je in de spiegel kijkt, zie je de tas onder je kleding. Je zou kunnen denken dat elk gerommel en geluid dat uit je stoma komt luid is en door iedereen in de kamer wordt gehoord.

Een stomaspecialistische verpleegkundige bepaalt de beste plaats op uw lichaam voor uw stoma en markeert deze voor uw chirurg. Als u een colostoma of ileostoma heeft, zult u merken dat verschillende voedingsmiddelen uw spijsverteringskanaal anders beïnvloeden. Hoewel de colostomieën en ileostomieën op het eerste gezicht op elkaar lijken, ze zijn echt heel anders. Wanneer u een ileostoma heeft, verdrijft u vloeibaar afval uit uw dunne darm via uw stoma in een stomazak.

Als je je anus nog intact hebt en je hebt geen aparte stoma voor anale afscheiding, blijf je af en toe slijm door je anus laten lopen. De chirurg zal tijdens de procedure ook een stoma aanmaken door het uiteinde van de darm door de opening in de buik te brengen en aan de huid te bevestigen. De chirurg knipt vervolgens de lus af en plaatst de twee open uiteinden naast elkaar in uw buikopening, waardoor twee uiteinden van de stoma ontstaan. Naast het schoon houden van uw stomastoma, moet u deze dagelijks onderzoeken om er zeker van te zijn dat het er normaal uitziet.

Tijdens deze afspraak bepaalt uw zorgverlener de locatie van uw stoma door met u te praten over uw levensstijl, typische kledingkeuzes en persoonlijke voorkeuren. Als uw werk handenarbeid of veel tillen met zich meebrengt, kan uw arts manieren aanbevelen om uw stoma tijdens het werk te beschermen. Als u deze bezigheden wilt voortzetten, vraag uw arts of stomaverpleegkundige naar speciale producten die u kunt gebruiken en welke voorzorgsmaatregelen u kunt nemen om uw stoma tijdens deze activiteiten te beschermen. De procedures voor ileostomieën en colostomieën zijn vergelijkbaar, maar ze hebben betrekking op verschillende delen van de darm.

Zodra uw darm geneest, wordt de stoma echter verwijderd en wordt fecaal afval door de interne J-zak verplaatst. Het grootste gevaar is letsel aan de opening waar afval of urine uw lichaam verlaat (stoma), wat betekent dat ruige sporten mogelijk buiten zijn. Zowel colostomieën als ileostomieën kunnen in sommige gevallen levens redden en de kwaliteit van leven in andere omstandigheden verbeteren.