Wat is een stomazakje?

Een colostomiezak is een plastic zak die ontlasting uit het spijsverteringskanaal verzamelt via een opening in de buikwand die een stoma wordt genoemd. Artsen bevestigen een zak aan de stoma na een colostomieoperatie.

Wat is een stomazakje?

Een colostomiezak is een plastic zak die ontlasting uit het spijsverteringskanaal verzamelt via een opening in de buikwand die een stoma wordt genoemd. Artsen bevestigen een zak aan de stoma na een colostomieoperatie. Een colostoma is een operatie waarbij uw dikke darm van zijn normale route wordt omgeleid, naar de anus, naar een nieuwe opening in uw buikwand. De opening wordt een stoma genoemd.

De dikke darm, waar poep zich vormt, zal nu poep via je stoma verdrijven in plaats van je anus. Mogelijk moet u een colostomiezakje dragen om de poep op te vangen als deze eruit komt. Sommige mensen hebben maar een paar maanden een colostoma, en anderen hebben het voor het leven nodig. Een colostoma is een operatie waarbij 1 uiteinde van de dikke darm (deel van de darm) door een opening in de buik wordt geleid.

Een zakje kan over de stoma worden geplaatst om uw poep (ontlasting) op te vangen. Een stoma is een operatie waarbij een tijdelijke of permanente opening in de huid wordt gemaakt, een stoma genaamd. Een stoma is een pad van een inwendig orgaan naar de buitenkant van uw buik. Een colostoma begint in de dikke darm en een ileostoma begint in de dunne darm.

Ze helpen allebei vast afval en gas het lichaam te verlaten zonder door het rectum te gaan. Een urostoma helpt urine het lichaam te verlaten zonder door de blaas te gaan. Bij alle stoma wordt het afval meestal verzameld in een zakje dat aan de buitenkant van uw lichaam wordt gedragen. Bij het gat steekt een klein open uiteinde van uw urineleider of kleine of dikke darm door uw huid.

Dit wordt een stoma genoemd en het ziet er rood of roze uit. Het heeft geen zenuwuiteinden, dus het zou niet pijnlijk moeten zijn. Uw chirurg zal een zakje, dat urine of ontlasting verzamelt, verbinden met uw stoma. Voor jou is de stomazakje die aan je is bevestigd heel duidelijk.

Als je in de spiegel kijkt, zie je de tas onder je kleding. Je zou kunnen denken dat elk gerommel en geluid dat uit je stoma komt luid is en door iedereen in de kamer wordt gehoord. Een colostoma is wanneer een deel van uw dikke darm of dikke darm wordt doorgetrokken van een incisie op uw buik om een stoma te vormen. Er is een brede gemeenschap van stomaten die leven met stoma's die u kunnen helpen bij het initiëren en gezelschap kunnen bieden door de ins en outs ervan.

Als de operatie van tevoren is gepland, ontmoet u een gespecialiseerde stomaverpleegkundige om de positionering van de stoma te bespreken. Wanneer u het ziekenhuis verlaat, komt een plaatselijke stomaverpleegkundige u thuis bezoeken, of wordt u mogelijk gevraagd om naar een stomazorgkliniek te gaan. Echter, uw individuele lichaamscontour en de locatie van uw stoma kunnen sommige kleding minder comfortabel maken. Omdat het zo gewoon is, zijn er tegenwoordig verschillende gespecialiseerde producten op de markt om stoma's te helpen normaal en discreet met hun stoma te leven, waaronder verschillende soorten stomazakken, ondergoed en badkleding.

Colostomy UK biedt ondersteuning, geruststelling en praktisch advies aan iedereen die een stoma-operatie heeft ondergaan of op het punt staat te ondergaan. Als u deze bezigheden wilt voortzetten, vraag uw arts of stomaverpleegkundige naar speciale producten die u kunt gebruiken en welke voorzorgsmaatregelen u kunt nemen om uw stoma tijdens deze activiteiten te beschermen. Wanneer u een ileostoma heeft, verdrijft u vloeibaar afval uit uw dunne darm via uw stoma in een stomazak. De verpleegkundige zal u leren hoe u uw stoma en de omliggende huid schoon en vrij van irritatie kunt houden, en geeft u advies over het voorkomen van infectie.

Als uw werk handenarbeid of veel tillen met zich meebrengt, kan uw arts manieren aanbevelen om uw stoma tijdens het werk te beschermen. Uw gespecialiseerde stomaverpleegkundige kan u verdere ondersteuning en advies geven om u te helpen zich aan te passen aan het leven met een colostoma. Een klein stukje van je darm wordt door een incisie door je buik getrokken en aan je buik genaaid om een stoma te vormen. De onderkant van je dunne darm, het ileum genaamd, wordt door je buikwand omhoog gebracht om een stoma te maken.

Bij een eindcolostoma wordt 1 uiteinde van de dikke darm door een snee in je buik uitgetrokken en aan de huid gehecht om een stoma te creëren.