Wat is buikgriep?

Rust en rehydratatie zijn de steunpilaren van de behandeling. Als u diarree en braken heeft, kunt u zeggen dat u buikgriep heeft.

Wat is buikgriep?

Rust en rehydratatie zijn de steunpilaren van de behandeling. Als u diarree en braken heeft, kunt u zeggen dat u buikgriep heeft. Deze symptomen zijn vaak te wijten aan een aandoening die gastro-enteritis wordt genoemd. Je hoort misschien dat norovirusziekte 'voedselvergiftiging', buikgriep of 'maagbug' wordt genoemd.

Norovirussen zijn de belangrijkste oorzaak van door voedsel overgedragen ziekten, maar andere ziektekiemen en chemicaliën kunnen ook door voedsel overgedragen ziekten veroorzaken. Gastro-enteritis is een ontsteking (irritatie) van uw darmen. Mensen noemen het meestal een „maagbug „of „buikgriep, ook al is het niet beperkt tot alleen griep. Hoewel de meeste mensen maagpijn melden, kan gastro-enteritis ook betrekking hebben op uw dunne darm en dikke darm.

Gastro-enteritis betekent ontsteking van de maag en dunne en dikke darm. Virale gastro-enteritis is een infectie veroorzaakt door een verscheidenheid aan virussen die resulteert in braken of diarree. Het wordt vaak de „maaggriep” genoemd, hoewel het niet wordt veroorzaakt door de influenzavirussen. Veel verschillende virussen kunnen gastro-enteritis veroorzaken, waaronder rotavirussen, norovirussen, adenovirussen, sapovirussen en astrovirussen.

Virale gastro-enteritis is een ontsteking, zwelling en irritatie van de binnenwand van uw maagdarmkanaal. Het kan uw maag, dunne darm en dikke darm infecteren. Norovirus veroorzaakt infecties bij mensen van alle leeftijden. Rotavirus, adenovirus en astrovirus infecteren meestal zuigelingen en jonge kinderen, maar ze kunnen ook volwassenen infecteren.

Virussen kunnen op elk moment van het jaar virale gastro-enteritis veroorzaken. In de Verenigde Staten hebben norovirus, rotavirus en astrovirus meer kans om infecties te veroorzaken in de winter. Geïnfecteerde mensen die geen symptomen hebben, kunnen nog steeds virussen verspreiden. Norovirus kan bijvoorbeeld in uw ontlasting worden aangetroffen voordat u symptomen heeft en tot 2 weken nadat u hersteld bent, 2 Norovirus is bijzonder besmettelijk, wat betekent dat het zich gemakkelijk van persoon tot persoon verspreidt.

Norovirus kan maandenlang leven op oppervlakken zoals werkbladen en commode. Wanneer een besmette persoon braakt, kan het virus in de lucht terechtkomen en op oppervlakken of op een andere persoon terechtkomen. Norovirus is vaak de boosdoener voor volwassenen, terwijl rotavirus vaak verantwoordelijk is voor maaggriep bij kinderen. Omdat verschillende virussen buikgriep kunnen veroorzaken, kunt u gedurende het hele leven vele malen verschillende versies van gastro-enteritis krijgen.

Je kunt op elk moment van het jaar een maaggriepvirus krijgen, maar het gewone norovirus is wijdverspreider van november tot april, wanneer mensen de neiging hebben om meer binnenshuis te zijn. Bij sommige mensen kunnen de symptomen van buikgriep's nachts meer uitgesproken zijn vanwege hun circadiane ritme. Virale gastro-enteritis is een darminfectie die tekenen en symptomen omvat zoals waterige diarree, maagkrampen, misselijkheid of braken, en soms koorts. Hoewel virale gastro-enteritis soms buikgriep wordt genoemd, veroorzaakt het seizoensgebonden influenza (griep) virus dit niet.

De maag, dunne darm en dikke darm (dikke darm) maken deel uit van uw spijsverteringskanaal, dat het voedsel dat u eet, verwerkt. Omdat buikgriep door meerdere factoren kan worden veroorzaakt, is het niet voldoende om de griepvaccinatie alleen te krijgen om u tegen gastro-enteritis te beschermen. Om rotavirus - de meest voorkomende oorzaak van buikgriep bij kinderen - te helpen voorkomen, zijn er twee vaccins die aan zuigelingen kunnen worden gegeven. De meest gebruikelijke manier om virale gastro-enteritis te ontwikkelen, vaak maaggriep genoemd, is door contact met een geïnfecteerde persoon of door besmet voedsel of water te consumeren.

Hoewel sommige mensen virale gastro-enteritis „buikgriep” noemen, veroorzaken influenza (griep) virussen geen virale gastro-enteritis.