Waarom zou je een stoma nodig hebben?

Er zijn veel redenen waarom u een stoma nodig heeft. Veelvoorkomende redenen zijn darmkanker, blaaskanker, inflammatoire darmaandoening (ziekte van Crohn of Colitis Ulcerosa), diverticulitis of een obstructie van de blaas of darm.

Waarom zou je een stoma nodig hebben?

Er zijn veel redenen waarom u een stoma nodig heeft. Veelvoorkomende redenen zijn darmkanker, blaaskanker, inflammatoire darmaandoening (ziekte van Crohn of Colitis Ulcerosa), diverticulitis of een obstructie van de blaas of darm. Een stoma kan tijdelijk of permanent zijn, afhankelijk van de oorzaak. Een colostoma kan nodig zijn als u geen ontlasting via uw anus kunt laten passeren.

Dit kan het gevolg zijn van een ziekte, verwonding of probleem met uw spijsverteringsstelsel. De reden voor de colostoma helpt de zorgverlener te beslissen of deze kortdurend of permanent zal zijn. Sommige infecties of verwondingen vereisen bijvoorbeeld dat de darm tijdelijk rust krijgt en vervolgens opnieuw wordt bevestigd. Een permanente colostoma kan nodig zijn voor een ernstiger of ongeneeslijk probleem, zoals kanker waarbij het rectum moet worden verwijderd, of een falen van de spieren die de eliminatie regelen.