Waarom zou een patiënt een stoma nodig hebben?

Een colostoma kan nodig zijn als u geen ontlasting via uw anus kunt laten passeren. Dit kan het gevolg zijn van een ziekte, verwonding of probleem met uw spijsverteringsstelsel.

Waarom zou een patiënt een stoma nodig hebben?

Een colostoma kan nodig zijn als u geen ontlasting via uw anus kunt laten passeren. Dit kan het gevolg zijn van een ziekte, verwonding of probleem met uw spijsverteringsstelsel. De reden voor de colostoma helpt de zorgverlener te beslissen of deze kortdurend of permanent zal zijn. Sommige infecties of verwondingen vereisen bijvoorbeeld dat de darm tijdelijk rust krijgt en vervolgens opnieuw wordt bevestigd.

Een permanente colostoma kan nodig zijn voor een ernstiger of ongeneeslijk probleem, zoals kanker waarbij het rectum moet worden verwijderd, of een falen van de spieren die de eliminatie regelen. Er zijn drie hoofdtypen van het elimineren van stoma's en een aantal verschillende redenen waarom patiënten mogelijk een operatie moeten ondergaan waarvoor een stoma nodig is. Er kan ook een stoma worden gevormd om urine-incontinentie te beheersen; bijvoorbeeld patiënten met multiple sclerose of een verloskundig letsel. Bespreek indien mogelijk uw chirurgische en postchirurgische opties vóór de operatie met een arts en een stomaverpleegkundige (een verpleegkundige die speciaal is opgeleid om colostomiepatiënten te helpen).