Waarom wordt een stomazakje gebruikt?

Colostomieën kunnen nodig zijn voor mensen van alle leeftijden. Meestal worden ze aanbevolen voor mensen die problemen hebben met hun dikke darm, zoals de ziekte van Crohn, of wanneer de anale sluitspier niet goed functioneert.

Waarom wordt een stomazakje gebruikt?

Colostomieën kunnen nodig zijn voor mensen van alle leeftijden. Meestal worden ze aanbevolen voor mensen die problemen hebben met hun dikke darm, zoals de ziekte van Crohn, of wanneer de anale sluitspier niet goed functioneert. Door het tijdelijke of permanente gebruik van een stoma - en colostomiezak kan het lichaamsafval de dikke darm omzeilen. Een colostoma is een operatie waarbij 1 uiteinde van de dikke darm (deel van de darm) door een opening in de buik wordt geleid.

De opening wordt een stoma genoemd. Een zakje kan over de stoma worden geplaatst om uw poep (ontlasting) op te vangen. Mogelijk heeft u een colostoma nodig als u een medische aandoening heeft waarbij u moet stoppen met het normaal gebruik van uw dikke darm of anus. Het kan een tijdelijke interventie zijn waardoor uw lichaam kan genezen, of het kan een permanente oplossing zijn voor een onomkeerbare aandoening.

Uw arts kan een stoma aanbevelen om ernstige darmproblemen te behandelen of om een lichaamsdeel te laten genezen na een operatie. Mogelijk hebt u ook een stoma nodig als bepaalde organen ziek zijn of moeten worden verwijderd. Het doel van de huidbarrière is om de huid rondom uw stoma te beschermen tegen afval en vocht. Zakjesopties zijn onder meer wegwerpzakjes en zakjes die u kunt uitlekken.

Voor jou is de stomazakje die aan je is bevestigd heel duidelijk. Als je in de spiegel kijkt, zie je de tas onder je kleding. Je zou kunnen denken dat elk gerommel en geluid dat uit je stoma komt luid is en door iedereen in de kamer wordt gehoord. Geboorteafwijking, zoals een geblokkeerde of ontbrekende anale opening, een ongeperforeerde anus genoemd.

Wat het beste werkt, hangt af van het type colostoma dat u heeft; de lengte van uw stoma; uw buikvorm en stevigheid; eventuele littekens of plooien in de buurt van de stoma; en uw lengte en gewicht. Hun website bevat informatie over producten die u mogelijk nuttig vindt, en biedt ook details over stoma-steungroepen in uw regio. Als de operatie van tevoren is gepland, ontmoet u een gespecialiseerde stomaverpleegkundige om de positionering van de stoma te bespreken. Dit is gemakkelijk te doen, aangezien moderne colostomiezakjes discreet zijn en onder bijna elke soort kleding kunnen worden gedragen.

Colostomy UK biedt ondersteuning, geruststelling en praktisch advies aan iedereen die een stoma-operatie heeft ondergaan of op het punt staat te ondergaan. Uw gespecialiseerde stomaverpleegkundige kan u verdere ondersteuning en advies geven om u te helpen zich aan te passen aan het leven met een colostoma. De eerste tas is vaak vrij groot - deze wordt meestal vervangen door een kleinere tas voordat je naar huis gaat. Als u deze bezigheden wilt voortzetten, vraag uw arts of stomaverpleegkundige naar speciale producten die u kunt gebruiken en welke voorzorgsmaatregelen u kunt nemen om uw stoma tijdens deze activiteiten te beschermen.

Normaal gesproken gaat het, nadat je je voedsel hebt gekauwd en doorgeslikt, door je slokdarm of slikbuis in je maag. Bij een transversale colostoma verlaat de ontlasting de dikke darm door de stoma voordat hij de dalende dikke darm bereikt. Vóór de operatie zal uw chirurg of speciaal opgeleide verpleegkundige de beste plek voor uw stoma vinden, meestal het platte voorste deel van uw buik. Vraag een goede vriend of geliefde wiens mening u vertrouwt of uw stomazakje zichtbaar is onder je kleren of dat de geluiden die je stoma maakt zo luid zijn als je denkt dat ze zijn.

Als je met het vliegtuig reist, neem dan extra stomabenodigdheden mee en pak ze in zowel je handbagage als ingecheckte tassen. Als uw werk handenarbeid of veel tillen met zich meebrengt, kan uw arts manieren aanbevelen om uw stoma tijdens het werk te beschermen. Een transversale colostoma wordt uitgevoerd op het middelste gedeelte van de dikke darm en de stoma bevindt zich ergens over de bovenbuik. Wanneer u het ziekenhuis verlaat, komt een plaatselijke stomaverpleegkundige u thuis bezoeken, of wordt u mogelijk gevraagd om naar een stomazorgkliniek te gaan.