Waarom stomazakje?

De stoma zorgt ervoor dat ontlasting door de buik valt in plaats van door de darmen en het rectum te gaan. Als gevolg hiervan draagt de patiënt een colostomiezak om zijn stoma te beschermen en ontlasting te verzamelen.

Waarom stomazakje?

De stoma zorgt ervoor dat ontlasting door de buik valt in plaats van door de darmen en het rectum te gaan. Als gevolg hiervan draagt de patiënt een colostomiezak om zijn stoma te beschermen en ontlasting te verzamelen. Een colostoma is een operatie waarbij 1 uiteinde van de dikke darm (deel van de darm) door een opening in de buik wordt geleid. De opening wordt een stoma genoemd.

Een zakje kan over de stoma worden geplaatst om uw poep (ontlasting) op te vangen. Er zijn veel redenen waarom u een stoma nodig heeft. Veelvoorkomende redenen zijn darmkanker, blaaskanker, inflammatoire darmaandoening (ziekte van Crohn of Colitis Ulcerosa), diverticulitis of een obstructie van de blaas of darm. Een stoma kan tijdelijk of permanent zijn, afhankelijk van de oorzaak.

Je zou in staat moeten zijn om hetzelfde soort kleding te dragen dat je droeg vóór de stoma. Pouches zijn ontworpen om in te passen en dicht bij het lichaam te passen. Ze hebben ook een geurbarrièrefilm die slechte geur vasthoudt. De geur komt pas vrij als het stomazakje wordt geleegd.

U kunt online gespecialiseerde kleding vinden waar u zich prettiger bij voelt. U kunt bijvoorbeeld ondergoed en wraps kopen die uw stomazakje kunnen bevatten. Uw arts kan een stoma aanbevelen om ernstige darmproblemen te behandelen of om een lichaamsdeel te laten genezen na een operatie. Mogelijk hebt u ook een stoma nodig als bepaalde organen ziek zijn of moeten worden verwijderd.

Volgens onderzoek uitgevoerd door de NHS leven er 176.824 mensen in het VK met een stoma, waarbij de meest voorkomende aandoeningen die resulteren in stoma-chirurgie colorectale kanker, blaaskanker, colitis ulcerosa, de ziekte van Crohn en accidenteel letsel zijn. Er wordt een incisie gemaakt in de lus en vervolgens met een staaf aan je buik genaaid om deze boven het maaiveld te houden. Uw gespecialiseerde stomaverpleegkundige kan u verdere ondersteuning en advies geven om u te helpen zich aan te passen aan het leven met een colostoma. Over de bovenkant van uw stoma draagt u een zakje, dat kan worden gesloten of aan de onderkant een opening heeft.

Een colostomiezak is een plastic zak die ontlasting uit het spijsverteringskanaal verzamelt via een opening in de buikwand die een stoma wordt genoemd. Hun website bevat informatie over producten die u mogelijk nuttig vindt, en biedt ook details over stoma-steungroepen in uw regio. J-Pouch-creatie is meestal een meerstaps operatie waarbij een tijdelijke ileostoma (stoma) op de buik en het gebruik van een extern zaksysteem nodig is om afval te elimineren. De onderkant van je dunne darm, het ileum genaamd, wordt door je buikwand omhoog gebracht om een stoma te maken.

Wanneer u een stoma of stomazakje moet krijgen als onderdeel van uw behandeling van colorectale kanker, is het even wennen. De stoma is rood en vochtig en kan licht bloeden, vooral in het begin - dit is normaal. Terwijl u herstelt in het ziekenhuis, zal een stomaverpleegkundige u laten zien hoe u voor uw stoma moet zorgen, inclusief hoe u de zak moet legen en vervangen. De positie van de stoma hangt af van het deel van uw dikke darm dat wordt omgeleid, maar het bevindt zich meestal aan de linkerkant van uw buik, onder uw middel.

Wanneer u het ziekenhuis verlaat, komt een plaatselijke stomaverpleegkundige u thuis bezoeken, of wordt u mogelijk gevraagd om naar een stomazorgkliniek te gaan. Eerst haal je wind door je stoma en dan, meestal binnen 2 of 3 dagen, poep je er doorheen. Vóór de operatie zal uw chirurg of speciaal opgeleide verpleegkundige de beste plek voor uw stoma vinden, meestal het platte voorste deel van uw buik. De verpleegkundige zal u leren hoe u uw stoma en de omliggende huid schoon en vrij van irritatie kunt houden, en geeft u advies over het voorkomen van infectie.