Poep je uit een stoma?

Onmiddellijk na uw operatie kan uw anus poep en andere vloeistoffen blijven verdrijven die erin zijn achtergebleven. Maar er komt nu nieuwe poep via je stoma.

Poep je uit een stoma?

Onmiddellijk na uw operatie kan uw anus poep en andere vloeistoffen blijven verdrijven die erin zijn achtergebleven. Maar er komt nu nieuwe poep via je stoma. De meeste mensen zullen hun darmen kunnen voelen bewegen en weten wanneer er poep uitkomt. Als je een colostoma hebt gehad maar je anus is intact, heb je misschien wat slijmafscheiding uit je billen.

Slijm wordt geproduceerd door het slijmvlies van de darm om te helpen bij het poepen. In sommige gevallen heeft een persoon een stoma, maar heeft hij ook nog steeds zijn rectum. In dit geval wordt het rectum echter niet gebruikt om ontlasting vast te houden. De ontlasting verlaat het lichaam via de stoma en komt niet in het rectum.

Het zal even wennen om op een andere manier naar de badkamer te gaan. Na de operatie komt uw ontlasting via de stoma naar buiten en wordt deze in een wegwerpzak geleegd. Colostomie voert poep uit je dikke darm en uit je lichaam. Normaal gesproken beweegt poep door je darmen naar je rectum.

Het blijft daar tot je klaar bent om naar de badkamer te gaan. Als je duwt, komt de poep uit je anus. Als u een operatie ondergaat om een deel van uw dikke darm te verwijderen, kunt u mogelijk niet op de normale manier poepen. Daarom zou je een colostoma nodig hebben.

U had een verwonding of ziekte in uw spijsverteringsstelsel en had een operatie nodig die een ileostoma wordt genoemd. De operatie veranderde de manier waarop uw lichaam afval (uitwerpselen) verwijdert. Een stoma is een opening die tijdens een operatie wordt gecreëerd. Een stukje van je darm wordt naar de buitenkant van je buik (buik) gebracht zodat stoelgang (ontlasting) en gas je lichaam kunnen verlaten.

Het deel van je darm dat zich aan de buitenkant van je lichaam bevindt, wordt een stoma genoemd. Je stoma ziet er rood en vochtig uit, net als de binnenkant van je mond. Uw stoma zal direct na de operatie opgezwollen zijn, maar de grootte zal na 6 tot 8 weken afnemen. U voelt meestal geen pijn of druk in uw stoma.

Uw stoma heeft geen zenuwuiteinden en kan geen gevoelens van warmte of kou voelen. Hoe vaak je poept of plast, hangt af van wat je eet, het soort procedure dat je hebt ondergaan en je badkamerpatronen vóór de operatie. Dit is een chirurgische opening in je buik waardoor poep of plassen je lichaam kan verlaten en zich in een zak of zakje kan verzamelen.