Poep je nog steeds als je een stoma hebt?

In tegenstelling tot je anus heeft je stoma geen spieren of zenuwuiteinden. Je hebt dus geen controle over wanneer je je darmen beweegt.

Poep je nog steeds als je een stoma hebt?

In tegenstelling tot je anus heeft je stoma geen spieren of zenuwuiteinden. Je hebt dus geen controle over wanneer je je darmen beweegt. In plaats daarvan gaat een zakje, een colostomiezak genoemd, over de stoma om je poep op te vangen als deze eruit komt. Poepen zal anders zijn met een colostomiezakje.

Onmiddellijk na uw operatie kan uw anus poep en andere vloeistoffen blijven verdrijven die erin zijn achtergebleven. Maar er komt nu nieuwe poep via je stoma. De meeste mensen zullen hun darmen kunnen voelen bewegen en weten wanneer er poep uitkomt. Maar je zult het niet meer kunnen controleren.

In tegenstelling tot je anus heeft je stoma geen spierstelsel waarmee je hem naar believen kunt sluiten. Poepen zal dus niet de opzettelijke actie zijn die het vroeger was. Na een colostomieoperatie kan de ontlasting er anders uitzien dan vóór de operatie, maar moet de neiging hebben om nog steeds redelijk gevormd te zijn. Mensen met een colostoma hebben geen controle over wanneer een stoelgang plaatsvindt vanuit de stoma.

Het stomaapparaat moet mogelijk een paar tot meerdere keren per dag worden geleegd. De dikke darm is waar water wordt opgenomen uit de ontlasting, wat helpt om de ontlasting dikker te maken. Hoe meer van de dikke darm intact is, hoe meer gevormd de ontlasting kan zijn. Een stoma is een opening die tijdens een operatie wordt gecreëerd.

Een stukje van je darm wordt naar de buitenkant van je buik (buik) gebracht zodat stoelgang (ontlasting) en gas je lichaam kunnen verlaten. Het deel van je darm dat zich aan de buitenkant van je lichaam bevindt, wordt een stoma genoemd. Je stoma ziet er rood en vochtig uit, net als de binnenkant van je mond. Uw stoma zal direct na de operatie opgezwollen zijn, maar de grootte zal na 6 tot 8 weken afnemen.

U voelt meestal geen pijn of druk in uw stoma. Uw stoma heeft geen zenuwuiteinden en kan geen gevoelens van warmte of kou voelen. In sommige gevallen heeft een persoon een stoma, maar heeft hij ook nog steeds zijn rectum. In dit geval wordt het rectum echter niet gebruikt om ontlasting vast te houden.

De ontlasting verlaat het lichaam via de stoma en komt niet in het rectum. Als je een transversale colostoma hebt, zal je poep iets steviger zijn en minder spijsverteringsenzymen bevatten, maar het zal nog steeds niet zijn zoals de ontlasting die je gewend bent. Je hebt één stoma voor poep om eruit te komen, en als je je anus nog intact hebt, voer je slijm af via je anus in plaats van een stoma. Je hebt misschien zelfs een natuurlijke reflex om op een regelmatig tijdstip van de dag te poepen en je stoelgang te kunnen plannen.