Kun je normaal eten met een stoma?

U moet in staat zijn om normaal voedsel te eten en terug te keren naar het voedsel dat u vóór uw operatie genoot. Het kan zijn dat sommige voedingsmiddelen uw stoma kunnen verstoren, maar dit kan eenmalig zijn en we raden u aan om ze binnen een paar weken na de operatie opnieuw te proberen.

Kun je normaal eten met een stoma?

U moet in staat zijn om normaal voedsel te eten en terug te keren naar het voedsel dat u vóór uw operatie genoot. Het kan zijn dat sommige voedingsmiddelen uw Stoma kunnen verstoren, maar dit kan eenmalig zijn en we raden u aan om ze binnen een paar weken na de operatie opnieuw te proberen. Mensen die een ileostoma hebben gehad, kunnen meestal een normaal dieet volgen. Maar sommige voedingsmiddelen kunnen problemen veroorzaken.

Voedingsmiddelen die voor sommige mensen goed kunnen zijn, kunnen voor anderen problemen veroorzaken. Voor mensen met een colostoma zijn dieetbeperkingen in wezen op geen enkel moment in de postoperatieve periode vereist. In de dikke darm kunnen de 'goede' bacteriën die daar normaal leven de cellulose gedeeltelijk verteren, waardoor een deel van de vezels in de vruchten, groenten en zaden in kleinere stukjes wordt afgebroken. Ontlasting uit de dikke darm heeft de neiging om meer volume te hebben, en de stoma heeft de neiging iets groter in diameter te zijn, waardoor een groter gevormde ontlasting kan passeren.

Veranderingen in het dieet voor mensen met colostoma kunnen meer gericht zijn op het beheersen van gas en geur. Een voedselintolerantie is wanneer het eten van een bepaald soort voedsel ongemakkelijke symptomen veroorzaakt, zoals diarree, opgeblazen gevoel, gas of slechte geur. Als u symptomen van een blokkade heeft, is het advies om te stoppen met eten, maar veel vocht te blijven drinken om de blokkade te helpen passeren. Het is belangrijk om zo goed mogelijk te eten zodra uw chirurg het toelaat, omdat dit zal helpen om een normale stoma-output vast te stellen.

U zou een 'normaal' gezond uitgebalanceerd dieet moeten kunnen volgen als u het grootste deel van uw dikke darm nog intact heeft en ernaar streeft om ongeveer 6-8 glazen vloeistof per dag (1,5 - 2 liter) te drinken. Mensen die een colostoma hebben gehad, moeten hun voedsel koken in plaats van rauw te eten, omdat rauw voedsel moeilijker te verteren is. Het kan zijn dat u enkele aanpassingen moet aanbrengen in de manier waarop u traint met een stoma, wat u eet en drinkt en hoe u actief blijft. Deze informatie beschrijft voedingsrichtlijnen (eten en drinken) die u moet volgen terwijl uw dikke darm geneest.

Het colostomiedieet is een eetplan dat artsen aanbevelen voor mensen die herstellen van een colostomieoperatie. Voor velen heeft het hebben van een stoma bijgedragen aan het verlichten van pijnlijke darmklachten en kunt u weer een normaal, gezond dieet volgen.