Wat is een parastomale hernia (stomabreuk)?

Tips om het risico op een hernia te beperken

Zodra een stoma wordt aangelegd, ontstaat er door de ingreep een zwakke zone in de buikwand.

Een parastomale hernia ontstaat wanneer de buikinhoud door die zwakke zone kan uitpuilen waardoor een uitstulping op de buik te zien is. 

Het risico op het ontwikkelen van zo een hernia is vrij hoog ongeveer 30-50% of zelfs meer. 

Het is dus zinvol om die zwakke zone in de buikstreek extra te ondersteunen, afhankelijk van het niveau van de inspanning, gebruik je meer of minder steun. 

Het is opvallend dat veel hernia’s optreden in de eerste paar maanden na de operatie, het is dus raadzaam om steunondergoed te dragen zo snel mogelijk na de operatie. 

Sterke buikspieren zijn voornaam. Alle algemene oefeningen waar- bij buikspieren getraind    worden zijn nuttig (bijvoorbeeld zwemmen, wandelen en etsen). Raadpleeg altijd eerst uw specialist of stomaverpleegkundige.

1. Vermijd zwaar tillen gedurende 3 maanden na de ingreep 

2. Start al vanaf ontslag uit het ziekenhuis en/of als de wonden volledig genezen zijn met lichte oefeningen (vraag advies aan de stomaverpleegkundige of fysiotherapeut) 

3. Gebruik licht ondersteunend ondergoed Level 1 meteen na het ontslag uit het ziekenhuis 

4. Gebruik steviger steunondergoed, Level 2 of 3 bij zware activiteiten, tillen of zware arbeid 

5.Verzorg je lichaam en zorg dat je BMI binnen de gezonde, aanbevolen richtlijnen blijft 

6. Ondersteun je buik en stoma wanneer je moet hoesten gedurende de eerste maanden volgend op de ingreep.

 

Level 1 Licht ondersteunend

Level 1 is ontworpen om het dagelijkse ondergoed te vervangen. Je merkt een lichte druk op in de buikstreek in vergelijking met gewoon, niet – ondersteunend ondergoed. Omdat het ondergoed zo comfortabel is, merk je na een half uurtje niet meer dat je het draagt.

Level 1 is aan te raden voor iedereen die wat extra steun wil na een operatie, bij het dragen van een stoma of als figuur corrigerend ondergoed. Comfortabel, zowel dag als nacht.

Draag Level 1 ook preventief om een stomabreuk te voorkomen.

Tip: Combineer een slip/band level 1 met een hemd level 1 en bekom zo level 2!

 

Level 2 Medium ondersteunend

Level 2 kan je iedere dag, de hele dag dragen en kan dus ook je dagelijkse ondergoed vervangen. Het is steviger en geeft meer steun dan Level 1 maar blijft comfortabel om te dragen. Het steungedeelte in de buikstreek is dubbel gevoerd en geeft daardoor extra steun. Dit is nodig om een stomabreuk (parastomale hernia) te ondersteunen of om extra steun te bieden tijdens zwaardere activiteiten zoals zwaarder werk of sport.

Draag Level 2 zeker ook preventief om een stomabreuk te voorkomen!

 

Level 3 Stevig ondersteunend

Level 3 geeft stevige steun in de vorm van een band (gordel) die ervoor zorgt dat de druk gelijkmatig verdeeld wordt.

Deze level van steun is ontworpen om kortere periodes te dragen omdat het veel vaster is dan levels 1 en 2. Level 3 wordt aangeraden als ondersteuning bij grotere stomabreuken, als bescherming bij de herstelling van een stomabreuk en essentieel als steun bij zware inspanningen of activiteiten.