Hoe ziet een stoma eruit?

Een stoma wordt vaak omschreven als lijkt op een rozenknop. Het kan een kleine tuit hebben en is roze en vochtig, net als de binnenkant van de mond.

Hoe ziet een stoma eruit?

Een stoma wordt vaak omschreven als lijkt op een rozenknop. Het kan een kleine tuit hebben en is roze en vochtig, net als de binnenkant van de mond. Hoewel het er rauw uitziet, zijn er geen zenuwuiteinden in de stoma, dus het heeft geen gevoel. Een stoma is het resultaat van een stomaoperatie die bedoeld is om ziekten te verwijderen en symptomen te verlichten.

Het is een kunstmatige opening waardoor uitwerpselen of urine uit de darm of uit de urinewegen kunnen passeren. De stoma zal felrood zijn en kan gelijk zijn met uw buik, iets eronder of erboven uitsteken. De stoma heeft geen gevoelige zenuwen, dus het zal niet pijnlijk zijn. Het voelt aan als het weefsel aan de binnenkant van de mond wanneer je het aanraakt - zacht en vochtig. Voor een stoma bestaat er speciaal ondergoed.

Het gebied rond de stoma kan dips, plooien of plooien hebben. Een stoma moet een vlezige rode of roze kleur hebben. De stoma wordt gemaakt met behulp van de bekleding van de darm die vochtig en glanzend moet zijn. Wanneer voltooid, zullen de weefsels qua uiterlijk sterk lijken op de binnenkant van uw mond langs uw wang.

U moet ook elke pijn, ontsteking of zweervorming van de huid rond de stoma en elke plotselinge of onverklaarbare zwelling van de stoma melden. Het kan gewond raken als het verkeerd wordt behandeld of niet goed wordt verzorgd, of weefsels kunnen afsterven als de stoma niet voldoende bloedtoevoer krijgt. De dunne darmenDe reis gaat verder terwijl de inhoud van je maag naar de dunne darm (ileum) gaat, waar de spijsvertering eindigt. Als u een urostoma of een ileostoma heeft, wordt de stoma meestal aan de rechterkant van uw buik gemaakt, terwijl meestal een colostoma wordt aangemaakt aan de linkerkant van uw buik.

Na de operatie kan uw stoma in het begin behoorlijk gezwollen zijn, maar zal na verloop van tijd kleiner worden - meestal na zes tot acht weken. Bij beide typen hecht het zakje zich aan uw buik door de huidbarrière en wordt het over en rond uw stoma aangebracht om uw ontlasting en gas op te vangen. Tijdens genezing kan er pijn, roodheid of zwelling zijn, maar na verloop van tijd zullen deze verminderen en zal de stoma een roze tot vlezige rode kleur krijgen met een vochtig, glanzend uiterlijk. Trainen, afvallen of aankomen kan invloed hebben op de vorm van uw stoma en het gebied rond uw stoma.

De stoma kan een beetje bloeden tijdens het schoonmaken, vooral in het begin, maar dit is heel normaal en zou kort daarna moeten stoppen. Een stoma is een chirurgische opening in de buikwand waardoor ontlasting of urine uit het lichaam kan stromen wanneer dit niet normaal kan. Een stoma is een opening die tijdens de operatie in de buikwand wordt gecreëerd waardoor afvalstoffen het lichaam kunnen verlaten als u geen stoelgang door het rectum kunt hebben. Sommige mensen die hun stoma irrigeren, kunnen een stomakap over hun stoma dragen in plaats van een buidelsysteem te gebruiken.

Bel onmiddellijk uw arts als de huid rond de stoma van kleur verandert, zweren of schuren ontwikkelt of tekenen van infectie vertoont (waaronder toenemende roodheid, pijn, zwelling, hitte en een pusachtige afscheiding). Leer hoe u uw dagelijkse leven met een minimum aan gedoe kunt leiden door geluidsroutines voor uw stoma vast te stellen. Uw stoma zal geleidelijk tot rust komen gedurende de eerste zes tot acht weken na de operatie en zal normaal gesproken kleiner worden. Hoewel de stoma zelf vochtig moet zijn, moet de huid rond de stoma er relatief normaal uitzien.