Hoe werken stoma's?

In een luscolostoma wordt een lus van de dikke darm uitgetrokken door een snee in je buik. De lus wordt geopend en aan je huid gehecht om een opening te vormen die een stoma wordt genoemd.

Hoe werken stoma's?

In een luscolostoma wordt een lus van de dikke darm uitgetrokken door een snee in je buik. De lus wordt geopend en aan je huid gehecht om een opening te vormen die een stoma wordt genoemd. De stoma heeft 2 openingen die dicht bij elkaar liggen. De ene is verbonden met het functionerende deel van uw darm, waar afvalstoffen uw lichaam verlaten na de operatie.

Tijdens een eindcolostoma wordt het uiteinde van de dikke darm door de buikwand gebracht, waar het als een manchet onder kan worden gedraaid. De randen van de dikke darm worden vervolgens aan de huid van de buikwand gehecht om een opening te vormen die een stoma wordt genoemd. De ontlasting wordt van de stoma afgevoerd in een zak of buimel die aan de buik is bevestigd. Bij een tijdelijke luscolostoma wordt een gat in de zijkant van de dikke darm gesneden en aan een overeenkomstig gat in de buikwand genaaid.

Dit kan later gemakkelijker worden teruggedraaid door simpelweg de dikke darm los te maken van de buikwand en de gaten te sluiten om de stroom ontlasting door de dikke darm te herstellen. Uw chirurg zal het beschadigde of zieke deel van uw dikke darm verwijderen. Ze halen het gezonde deel van de dikke darm eruit en bevestigen het aan een kleine opening in je buik - de stoma. Dan krijg je een plastic zakje over de stoma om afval op te vangen.

Om een stoma te maken, trekt uw arts een deel van uw dunne of dikke darm op het huidoppervlak en naait het op een opening in uw buik. Het darmeinde leegt afval in een stomaapparaat, dat is een zakje dat aan uw stoma is bevestigd. Stoma's zijn meestal rond, rood en vochtig, en ze zijn ongeveer 1 of 2 centimeter breed. Een stoma is een opening die tijdens een operatie wordt gecreëerd.

Een stukje van je darm wordt naar de buitenkant van je buik (buik) gebracht zodat stoelgang (ontlasting) en gas je lichaam kunnen verlaten. Het deel van je darm dat zich aan de buitenkant van je lichaam bevindt, wordt een stoma genoemd. Je stoma ziet er rood en vochtig uit, net als de binnenkant van je mond. Uw stoma zal direct na de operatie opgezwollen zijn, maar de grootte zal na 6 tot 8 weken afnemen.

U voelt meestal geen pijn of druk in uw stoma. Uw stoma heeft geen zenuwuiteinden en kan geen gevoelens van warmte of kou voelen. Je hebt tijd nodig na je operatie om te genezen en te herstellen, maar je kunt uiteindelijk weer aan het werk gaan. U kunt ervoor kiezen om weer aan het werk te gaan of met uw werkgever te praten over een beperkt schema totdat u meer vertrouwen heeft in uw stoma.

Je zou hetzelfde soort kleding moeten kunnen dragen dat je droeg vóór de stoma. Pouches zijn ontworpen om in te passen en sluiten nauw aan op het lichaam. Ze hebben ook een geurbarrièrefilm die slechte geur vasthoudt. De geur komt pas vrij als het stomazakje wordt geleegd.

U kunt online gespecialiseerde kleding vinden waar u zich prettiger bij voelt. U kunt bijvoorbeeld ondergoed en wraps kopen die uw stomazakje kunnen bevatten. Wanneer u het zakje verwisselt, reinigt u de huid rond uw stoma met warm water en laat u deze volledig drogen. Uw arts zal beginnen met het verwijderen van zieke of beschadigde delen van uw darmen voordat de stoma wordt aangemaakt.

Echter, uw individuele lichaamscontour en de locatie van uw stoma kunnen sommige kleding minder comfortabel maken. Als je naar een stoma kijkt, kijk je eigenlijk naar de voering (het slijmvlies) van de darm, die veel lijkt op de binnenwand van je wang. Je zou kunnen denken dat elk gerommel en geluid dat uit je stoma komt luid is en door iedereen in de kamer wordt gehoord. Een verpleegkundige voor wondstoma-continentie (WOCN- of WOC-verpleegkundige) of de chirurg zal de beste locatie voor uw stoma uitzoeken.

Hoe de stoma eruitziet, hangt af van het type colostoma dat de chirurg maakt en van individuele lichaamsverschillen. Praat met uw WOC-verpleegkundige na uw operatie en tijdens uw postoperatieve bezoek voor meer informatie over hoe u een hernia rond uw stoma kunt voorkomen. Bij een transversale colostoma verlaat de ontlasting de dikke darm door de stoma voordat hij de dalende dikke darm bereikt. Als uw werk handenarbeid of veel tillen met zich meebrengt, kan uw arts manieren aanbevelen om uw stoma tijdens het werk te beschermen.

Uw stoma kan de eerste maanden ook krimpen, wat ook normaal is en deel uitmaakt van het genezingsproces. Vergeet niet om goed voor uw stoma te zorgen, inclusief het aftappen en vervangen van het zakje zo vaak als nodig is en het controleren van eventuele veranderingen. Als u bloed in uw stoelgang opmerkt of van de binnenkant van uw stoma komt, neem dan onmiddellijk contact op met uw zorgverlener. Als je je schaamt of je ongemakkelijk voelt over je zakje, wil je misschien met een stomatherapeut praten voor tips.

Een stoma is een opening in je buik waardoor afvalstoffen je lichaam kunnen verlaten, in plaats van door je spijsverteringsstelsel te gaan. Als uw stoma tijdelijk is, wordt een operatie om deze om te keren meestal drie maanden tot een jaar na uw oorspronkelijke operatie uitgevoerd. .