Hoe weet je of je een stoma nodig hebt?

Een colostoma kan nodig zijn als u geen ontlasting via uw anus kunt laten passeren. Dit kan het gevolg zijn van een ziekte, verwonding of probleem met uw spijsverteringsstelsel.

Hoe weet je of je een stoma nodig hebt?

Een colostoma kan nodig zijn als u geen ontlasting via uw anus kunt laten passeren. Dit kan het gevolg zijn van een ziekte, verwonding of probleem met uw spijsverteringsstelsel. Er zijn veel redenen waarom u een stoma nodig heeft. Veelvoorkomende redenen zijn darmkanker, blaaskanker, inflammatoire darmaandoening (ziekte van Crohn of Colitis Ulcerosa), diverticulitis of een obstructie van de blaas of darm.

Een stoma kan tijdelijk of permanent zijn, afhankelijk van de oorzaak. Huidirritatie is een van de meest voorkomende problemen die kunnen optreden bij een stoma. Was en droog je huid goed om roodheid en pijn te voorkomen. Een stoma is een chirurgische opening in de buikwand waardoor ontlasting of urine uit het lichaam kan stromen wanneer dit niet normaal kan.

Tijdens genezing kan er pijn, roodheid of zwelling zijn, maar na verloop van tijd zullen deze verminderen en zal de stoma een roze tot vlezige rode kleur krijgen met een vochtig, glanzend uiterlijk. Slechts een klein aantal mensen met darmkanker heeft een permanente stoma nodig. Als u endeldarmkanker heeft, heeft u een permanente stoma nodig als de kanker erg laag is in uw rectum en dicht bij de anus. Een colostoma is een operatie die een opening creëert voor de dikke darm, of dikke darm, via de buik.

Een colostoma kan tijdelijk of permanent zijn. Het wordt meestal gedaan na een darmoperatie of letsel. De meeste permanente colostomieën zijn eindcolostomieën, terwijl veel tijdelijke colostomieën de zijkant van de dikke darm naar een opening in de buik brengen. Mogelijk heeft u een colostoma nodig als u een medische aandoening heeft waarbij u moet stoppen met het normaal gebruik van uw dikke darm of anus.

Het kan een tijdelijke interventie zijn waardoor uw lichaam kan genezen, of het kan een permanente oplossing zijn voor een onomkeerbare aandoening.