Hoe vaak moet een stoma werken?

U kunt uw stoma-tas zo vaak vervangen als u wilt. Een colostomiezakje wordt gebruikt om uw poep op te vangen.

Hoe vaak moet een stoma werken?

U kunt uw stoma-tas zo vaak vervangen als u wilt. Een colostomiezakje wordt gebruikt om uw poep op te vangen. Hoe vaak het moet worden vervangen, hangt af van het type tas dat u gebruikt. Nu heb je een opening in je buik die een stoma wordt genoemd.

Afval gaat door de stoma in een zakje dat het opvangt. U moet voor de stoma zorgen en het zakje vele malen per dag legen. Veel mensen denken dat je elke dag een stoelgang moet hebben. In werkelijkheid verschilt dit van persoon tot persoon.

Sommige mensen hebben 2 of 3 bewegingen per dag, terwijl anderen elke 2 of 3 dagen of zelfs minder vaak een stoelgang hebben. Na de operatie kan het enige tijd duren om erachter te komen wat normaal voor u is. Over het algemeen heb je 3 tot 5 dagen draagtijd tussen het wisselen van het zakje. Er kunnen veel vragen door je hoofd gaan als je je eerste ondernemingen buitenshuis plant.

Kun je na de colostoma weer aan het werk? Kun je fietsen als je een ileostoma hebt? Zal iedereen erachter komen dat je een urostomie-operatie hebt ondergaan door gewoon naar je te kijken? Mayo Clinic onderschrijft geen bedrijven of producten. Advertentie-inkomsten ondersteunen onze missie zonder winstoogmerk. Ze hebben allemaal een opvangzakje om ontlastingdrainage op te vangen die uit de stoma komt en een zelfklevende barrière (een flens, huidbarrière of wafer genoemd) die de omliggende huid beschermt. Na verloop van tijd past de dunne darm zich geleidelijk aan aan en neemt meer water op, zodat uw stoma-output dikker moet worden (tot een papachtige consistentie) en moet verminderen tot ongeveer 400-800 ml per 24 uur.

De meeste soorten oefeningen zijn mogelijk met een stoma, inclusief zwemmen, omdat alle colostomiezakken waterdicht zijn. Deze tips helpen u bij het verzorgen van uw stoma en bij te houden wanneer u stoma-apparaten moet vervangen. Als constipatie aanhoudt, kan het nuttig zijn om een mild laxeermiddel te nemen, maar het is raadzaam om eerst uw stomaverpleegkundige of huisarts te raadplegen. Maak vervolgens het schone zakje klaar door de steunfilm van de lijm te verwijderen en vouw de bovenkant naar achteren om het rond uw stoma te plaatsen.

Uw stomaverpleegkundige kan u adviseren over producten die u kunt gebruiken om eventuele geur te verminderen en u voedingsadvies geven om gas te verminderen. Voor alle soorten stoma is het belangrijk om veel vocht te drinken, ongeveer 6 kopjes vloeistof per dag (8-10 als u een ileostoma heeft). Ook hier blust de ene opening ontlasting uit en de andere blust alleen slijm uit (deze kleinere stoma wordt een slijmfistel genoemd). Ondanks de colostoma blijft het rustende deel van de dikke darm slijm maken dat via de stoma of via het rectum en de anus naar buiten komt.

Een gespecialiseerde stomaverpleegkundige, die u meestal voor en na de colostomieoperatie ziet, helpt u bij het kiezen van de meest geschikte colostomie-apparatuur. Je zou kunnen denken dat elk gerommel en geluid dat uit je stoma komt luid is en door iedereen in de kamer wordt gehoord. Probeer een regelmatige routine vast te stellen voor het verwisselen van uw stomazak, omdat dit u ook kan helpen om u meer georganiseerd te voelen en stress te verminderen. Neem de droge doekjes en bevochtig ze in warm water, knijp het overtollige water eruit en veeg voorzichtig rond de huid en de stoma zelf.

Als het afval echter losser is (en dus in grotere hoeveelheden), dragen sommige colostomaten een draineerbare stomazak die aan de onderkant is vastgemaakt.