Hoe stoma werkt?

Tijdens een eindcolostoma wordt het uiteinde van de dikke darm door de buikwand gebracht, waar het als een manchet onder kan worden gedraaid. De randen van de dikke darm worden vervolgens aan de huid van de buikwand gehecht om een opening te vormen die een stoma wordt genoemd.

Hoe stoma werkt?

Tijdens een eindcolostoma wordt het uiteinde van de dikke darm door de buikwand gebracht, waar het als een manchet onder kan worden gedraaid. De randen van de dikke darm worden vervolgens aan de huid van de buikwand gehecht om een opening te vormen die een stoma wordt genoemd. De ontlasting wordt van de stoma afgevoerd in een zak of buimel die aan de buik is bevestigd. Een colostoma is een operatie waarbij 1 uiteinde van de dikke darm (deel van de darm) door een opening in de buik wordt geleid.

De opening wordt een stoma genoemd. Een zakje kan over de stoma worden geplaatst om uw poep (ontlasting) op te vangen. Uw chirurg zal het beschadigde of zieke deel van uw dikke darm verwijderen. Ze halen het gezonde deel van de dikke darm eruit en bevestigen het aan een kleine opening in je buik - de stoma.

Dan krijg je een plastic zakje over de stoma om afval op te vangen. Om een stoma te maken, trekt uw arts een deel van uw dunne of dikke darm op het huidoppervlak en naait het op een opening in uw buik. Het darmeinde leegt afval in een stomaapparaat, dat is een zakje dat aan uw stoma is bevestigd. Stoma's zijn meestal rond, rood en vochtig, en ze zijn ongeveer 1 of 2 centimeter breed.

Een colostoma is een operatie waarbij uw dikke darm van zijn normale route wordt omgeleid, naar de anus, naar een nieuwe opening in uw buikwand. De dikke darm, waar poep zich vormt, zal nu poep via je stoma verdrijven in plaats van je anus. Mogelijk moet u een colostomiezakje dragen om de poep op te vangen als deze eruit komt. Sommige mensen hebben maar een paar maanden een colostoma, en anderen hebben het voor het leven nodig.

Een stoma is een opening die tijdens een operatie wordt gecreëerd. Een stukje van je darm wordt naar de buitenkant van je buik (buik) gebracht zodat stoelgang (ontlasting) en gas je lichaam kunnen verlaten. Het deel van je darm dat zich aan de buitenkant van je lichaam bevindt, wordt een stoma genoemd. Je stoma ziet er rood en vochtig uit, net als de binnenkant van je mond.

Uw stoma zal direct na de operatie opgezwollen zijn, maar de grootte zal na 6 tot 8 weken afnemen. U voelt meestal geen pijn of druk in uw stoma. Uw stoma heeft geen zenuwuiteinden en kan geen gevoelens van warmte of kou voelen. Hun website bevat informatie over producten die u mogelijk nuttig vindt, en biedt ook details over stoma-steungroepen in uw regio.

Terwijl u herstelt in het ziekenhuis, zal een stomaverpleegkundige u laten zien hoe u voor uw stoma moet zorgen, inclusief hoe u de zak moet legen en vervangen. Bij beide typen hecht het zakje zich aan uw buik door de huidbarrière en wordt het over en rond uw stoma aangebracht om uw ontlasting en gas op te vangen. De meeste complicaties die verband houden met stoma's zijn gering, maar sommige, vooral necrose en uitdroging, kunnen medische noodsituaties worden. De positie van de stoma hangt af van het deel van uw dikke darm dat wordt omgeleid, maar het bevindt zich meestal aan de linkerkant van uw buik, onder uw middel.

Er wordt een incisie gemaakt in de lus en vervolgens met een staaf aan je buik genaaid om deze boven het maaiveld te houden. Een stoma is een opening in de buikwand die een chirurg maakt om afval je lichaam te laten verlaten als je geen stoelgang door je rectum kunt hebben. Volgens onderzoek uitgevoerd door de NHS leven er 176.824 mensen in het VK met een stoma, waarbij de meest voorkomende aandoeningen die resulteren in stoma-chirurgie colorectale kanker, blaaskanker, colitis ulcerosa, de ziekte van Crohn en accidenteel letsel zijn. Uw gespecialiseerde stomaverpleegkundige kan u verdere ondersteuning en advies geven om u te helpen zich aan te passen aan het leven met een colostoma.

Praat met uw WOC-verpleegkundige na uw operatie en tijdens uw postoperatieve bezoek voor meer informatie over hoe u een hernia rond uw stoma kunt voorkomen. Een klein stukje van je darm wordt door een incisie getrokken, door je buik gemaakt en aan je maag genaaid om een stoma te vormen. Omdat het zo gewoon is, zijn er tegenwoordig verschillende gespecialiseerde producten op de markt om stoma's te helpen normaal en discreet met hun stoma te leven, waaronder verschillende soorten stomazakken, ondergoed en badkleding. Sommige mensen die hun stoma irrigeren, kunnen een stomakap over hun stoma dragen in plaats van een buidelsysteem te gebruiken.

Wanneer u een ileostoma heeft, verdrijft u vloeibaar afval uit uw dunne darm via uw stoma in een stomazak. Een ileostoma is wanneer een deel van uw dunne darm (het ileum) door een incisie op uw buik wordt getrokken om een stoma te vormen. Wanneer u het ziekenhuis verlaat, komt een plaatselijke stomaverpleegkundige u thuis bezoeken, of wordt u mogelijk gevraagd om naar een stomazorgkliniek te gaan. .