Hoe eet je met een stoma?

Algemene richtlijnen voor eten en drinkenEet vaak kleine maaltijden. Eet langzaam en kauw goed op je eten, Drink elke dag 8 tot 10 (8-ounce) glazen (ongeveer 2 liter) vloeistoffen, Eet meestal flauw, vezelarm voedsel.

Hoe eet je met een stoma?

Algemene richtlijnen voor eten en drinkenEet vaak kleine maaltijden. Eet langzaam en kauw goed op je eten, Drink elke dag 8 tot 10 (8-ounce) glazen (ongeveer 2 liter) vloeistoffen, Eet meestal flauw, vezelarm voedsel. Wanneer u voedsel weer aan uw dieet toevoegt, introduceer ze dan 1 voor één. Mensen die een colostoma hebben gehad, moeten hun voedsel koken in plaats van rauw te eten, omdat rauw voedsel moeilijker te verteren is.

Als u toch diarree ervaart, kan het raadzaam zijn om tijdelijk een uitneembare zak te gebruiken die kan worden geleegd, in plaats van herhaaldelijk uw gebruikelijke gesloten zak te verwijderen, omdat dit de huid pijnlijk kan maken. Als u onlangs een ileostoma heeft gehad, zullen bepaalde voedingsmiddelen de consistentie van uw output veranderen, daarom speelt wat u eet een belangrijke rol bij het beheersen van de output. Het colostomiedieet is een eetplan dat artsen aanbevelen voor mensen die herstellen van een colostomieoperatie. Na uw operatie kunt u merken dat uw eetlust verminderd is, maar het is nog steeds belangrijk om weinig en vaak te eten om uw herstel te bevorderen.

Leer wat het beste is om te eten en te drinken, terwijl je leert omgaan met wind, stomablokkades, geur en meer. Veel water drinken, grondig kauwen op voedsel en kleinere, frequentere maaltijden eten gedurende de dag kan nuttig zijn na een colostoma. Als uw stoma-output hoog is (meer dan 1 liter), of als u zweet (door inspanning of warm weer), dan heeft u mogelijk speciale aanvullende vloeistoffen nodig die zout bevatten. Als u zware lichamelijke oefeningen doet, zoals competitiesport, of als het erg warm weer is, moet u voorzichtig zijn om voldoende vocht te drinken en uw zoutinname verder te verhogen.